Lys forude for Helle

Da Helle Frost Thomsen første gang trådte ind ad døren hos behandler Elsebeth Grosbøl i Kruså, var hun populært sagt ikke mange sure sild værd. Hun blev akut syg en nat for to år siden og har siden gennemgået et utal af undersøgelser, uden at lægerne har kunnet fastslå, hvad hun fejler. Hun går til behandling i Kruså hver 14. dag, hvilket har hjulpet hende et skridt i den rigtige retning.

Af Birgit Søes Rasmussen

Når Helle Frost Thomsen skal til behandling, tager hendes mand fri fra arbejde for at køre hende fra hjemmet i Haderslev til klinikken i Kruså. Den førhen så friske og energiske pædagog kan ikke længere selv køre bil. Der er faktisk så utrolig mange ting, hun ikke længere har kræfter til, men til trods for de seneste par års alvorlig modgang udstråler hun både optimisme og godt humør. På plussiden tæller for eksempel, at behandlingerne hos Elsebeth Grosbøl har en god effekt:
- Behandlingerne tilfører mig noget energi, så jeg kan overkomme mere i min hverdag. Jeg har fået overskud til at være deltagende og nærværende i samværet med min familie, forklarer Helle. Hun siger videre, at sygdommen for både hende selv som for mand og børn har medført adskillige kriser, og stadig gør det. Først og fremmest er der de daglige smerter og sorgen over ikke længere at være rask. Dernæst har hun måttet sluge den kamel, det var, ikke længere at kunne klare pædagogjobbet, som hun var både glad for og meget dygtig til. Helle er for nylig tilkendt førtidspension.
- Alle har skullet lære, at alt er anderledes. Vi er nødt til at hjælpe hinanden rigtig meget for at få dagligdagen til at fungere, siger hun.
Det er godt to år siden, at hun vågnede op en nat med en skræmmende fornemmelse af, at hele sengen sejlede. Hun var helt vildt svimmel, og kroppen lystrede ikke. En vagtlæge sagde i telefonen, at der sandsynligvis var tale om en virus på balancenerven, som ville gå over af sig selv. Efter to måneder, hvor Helle var sengeliggende det meste af tiden, blev hun indlagt til scanning på Neurologisk afdeling. Undersøgelsen viste ikke tegn på sygdom i hjernen. I tiden efter fulgte endnu flere undersøgelser, men igen uden at lægerne kunne stille en diagnose.
- Når så mange læger ikke kan finde ud af, hvad man fejler, bliver man virkelig bange og usikker. Man føler sig som en kastebold i systemet.
Helle lider af svimmelhed, kraftesløshed i kroppen, som gør, at hun ind imellem taber ting ud af hænderne. Hun har synsbesvær, kraftig tinnitus, maveproblemer og somme tider kan hun slet ikke gå, men må bæres rundt.
- At komme til behandlinger hos Elsebeth lindrer mine symptomer og letter derved min hverdag. Behandlingerne giver velvære, og de gør ikke ondt, siger Helle, som blandt andet bliver behandlet med kraniosakral terapi og organmassage. Sidstnævnte er for at udstrække hendes mavesæk, så hun ikke får ondt i maven. 

Fik nyren sat på plads
Karin Petersen fra Tønder driver et økologisk hønseri. Hun passer 3000 høns, og hver dag bruger hun cirka fire timer på at indsamle æggene, når de via transportbåndet skal pakkes i bakker. For et par år siden begyndte hun at få nakkeproblemer på grund af de mange timers dagligt arbejde i samme arbejdsstilling. Efter et par uger med tiltagende smerter valgte Karin at få noget gjort ved problemet, så hun fik en tid hos behandler Elsebeth Grosbøl.
- Jeg fik en blid form for massage, og det hjalp fint. Mine nakkeproblemer har en tendens til at komme igen, men jævnlige behandlinger forebygger, at det udvikler sig til noget slemt, forklarer Karin, som indrømmer, at hun i starten var en smule skeptisk overfor behandlingen, fordi “den jo slet ikke gjorde ondt”.
Hun understreger, at behandlingen udover at være effektiv som forebyggelse af nakkesmerter også er en dejlig form for afstresning og velvære.
Men Karin er også blevet hjulpet af med endnu en skavank. Nemlig en såkaldt “vandrende nyre” som i årevis en gang imellem generede hende med smerter ned i den ene side. Karin accepterede, at sådan var det nu og skænkede egentlig ikke symptomerne megen opmærksomhed. Men en dag forklarede hun alligevel Elsebeth Grosbøl om det lille problem, og det viste sig, at det kunne der godt gøres noget ved. Behandleren, der også er uddannet inden for organmassage, mærkede sig frem til den vildfarne nyre og fik den skubbet på plads igen.

Skubber organerne på plads
Elsebeth Grosbøl benytter sig af en bred palet af forskellige alternative behandlingsmetoder. Blandt andet kranio sakral terapi, bindevævsmassage og senest har hun uddannet sig i organmassage, der kan være en hjælp til at genoprette optimalt helbred og funktion i vitale organer. Organmassagen foregår uden på kroppen som en blid form for massage.
- Teknikkerne i organmassage frigør spændinger i musklerne rundt om og i selve organerne. De forskellige dele af mavetarmkanalen - spiserør, mave, tolvfingertarm, tyndtarm, tyktarm og endetarm, har muskler, der fører føden frem i fordøjelseskanalen. Hvis bevægelsen i disse muskler er nedsat på grund af arvæv efter operationer eller fra spændinger, er disse muskler mindre effektive, forklarer Elsebeth, som har brugt metoden siden marts 2004.
Hun nævner som eksempel en lille pige, som havde det rigtig skidt, uden at lægerne kunne finde ud af, hvad hun fejlede. Elsebeth fandt frem til, at pigens mavesæk var kommet i klemme. Ved hjælp af organmassage blev spiserøret strakt ud, og mavesækken blev skubbet på plads igen. Som regel skal der kun en enkelt behandling til, forsikrer behandleren. Hun har haft flere klienter, som har døjet med smerter på grund af en vandrende nyre. Normalt sidder nyrerne sidde fast i en lille fedtlomme, men somme tider falder den ene ud og kan forvilde sig helt ned i bækkenet, hvor den ikke fungerer optimalt.
I sygehusvæsenet klares problemet ved en operation, men Elsebeth kan bugsere den på plads med de bare hænder. Det er 11 år siden, at Elsebeth, som tidligere har været stewardesse i SAS, startede som alternativ behandler.

Yderligere oplysninger:
Elsebeth Grosbøl, Skovvej 20, 6340 Kruså. Tlf. 7467 1818.